Sergej Čas z novim albumom!

0

Po prenehanju aktivnega delovanja skupine Desert Fox (Puščavski lisjaki), v kateri je Sergej Čas deloval kot pevec, avtor besedil in soavtor glasbe med leti 1990 in 2004 ter posnel album Obstoj, še naprej pridno ustvarja nove skladbe in besedila.

Nikakor pa ne smemo pozabiti omeniti sodelovanja s kitaristom Miranom Jeleničem, s katerim nekajkrat na leto skupaj nastopita z akustičnimi verzijami Sergejevih avtorskih skladb.

»Do sodelovanja s priznanim producentom in aranžerjem Zmagom Smonom – Zedom je prišlo predvsem zaradi njegove vrnitve v Slovenijo in njegovega prihoda v Belo krajino. Kar nekajkrat v zadnjih letih sva se ob najinih srečanjih kot sokrajana pogovarjala o tem, da bi morda on prevzel produkcijo mojega novega avtorskega albuma, namreč nove skladbe sem ves čas skladal, a vedno je ostalo le pri besedah. V letu 2015 sem se zaradi občutka minevanja, ki so mu botrovale številne prezgodnje izgube mojih prijateljev zaradi bolezni ali nesreč in mojega polnega arhiva demo posnetkov ter besedil, odločil, da je napočil čas, da vsaj nekatera svoja dela rešim pred pozabo. Sem se pa zavedal tudi, da ponovne priložnosti za sodelovanja s producentom takšnega kova, kot je Zed Smon, zagotovo v življenju več ne bom imel, zato je veljalo ponujeno priložnost zagrabiti z obema rokama. Moja odločitev se je poklopila z zaključkom Zmagovega projekta z novomeško skupino Jardier in delo v studiu smo oktobra 2015 začeli, s krajšimi premori pa končali 8. oktobra letos s snemanjem vokala za zadnjo pesem albuma.

Naslov mojega solo prvenca, na katerem je dvanajst še neobjavljenih avtorskih skladb in je te dni izšel pri Založbi Sraka, je Kozmonavt. Na albumu sta objavljeni še ruska verzija skladbe Kozmonavt in angleška verzija skladbe »Rad bi te čakal«, ki nosi v angleščini naslov »I’d Like to Wait for You«. Skladba »Rad bi te čakal« je tudi prvi single s plošče. Za omenjeno skladbo sem s prijatelji, pod taktirko belokranjskega režiserja Uroša Raztresna, na lokacijah v domačem Semiču in na Mirni gori posnel tudi videospot.

Pri delu v studiu je sodelovala majhna ekipa mojih prijateljev. Poleg glavnega akterja producenta Zeda, ki je posnel večino instrumentov, naredil aranžmaje in vse mikse še asistent miksa Tom Vidović, kitarist Miran Jelenič in priznani harmonikar Andrej Plut, spremljevalne vokale sta zapeli sestri Martina in Helena Konda. Ovitek za album, njegova nit je simboličen odtis kozmonavtove stopinje na Luni, je oblikovala moja nečakinja Maksima Čas, za lektoriranje besedil in prevode pa so poskrbeli Malvina Derganc ter pedagoga Toni Jelenič in Nataša Medvešek. Mastering za album so naredili v JP@La Source mastering v Franciji, fotografije za ovitek in mojo uradno spletno stran www.sergejcas.si pa je naredil fotograf Jani Pavlin. Albumu je priložena tudi spremna knjižica z besedili skladb in podatkih o vseh akterjih.

Na albumu Kozmonavt je 14 mojih avtorskih skladb, za katere lahko rečem, da so izpovedne, osebne ali če hočete slečene. Besedila se dotikajo brezmejnih tematik, kot so občutek minevanja, neiskrenosti, razočaranja, strahu pred osamljenostjo, hrepenenja po ljubezni, duhovne praznosti, nedorečenih medosebnih odnosov, občutka nemoči, propada družbenih vrednot in občutka ujetosti v trend življenja sodobnega sveta. Razmišljam o stvareh, o katerih ljudje navadno ne govorimo v družbi, so tihe nedorečene tabu teme pri sodobnem naboru uspešnih posameznikov in njihovem obstoju ter preboju v družbi, ki prepozna in prizna le tiste najboljše. Album Kozmonavt težko žanrsko opredelim, želim pa si, da mi je preko glasbe uspelo poeziji dati krila, da bodo moje besede lahko poletele med ljudi.

O izidu upam, da mi je kot avtorju uspelo združiti poezijo in glasbo, med katerima sem razpet v vsem obdobju svojega ustvarjanja, na ljudem sprejemljiv način, ki bo omogočal podoživljanje občutkov, ki so me vodili v času ustvarjanja….«, je povedal Sergej.